Language: EL

BLOG

Καφές & καριέρα: μερικά χρήσιμα tips από τον Head Roaster μας, Νίκο Αντζάρα.

Οκτ 12, 2021 | ΝΕΑ | 0 Σχόλια

Καφές & καριέρα: μερικά χρήσιμα tips από τον Νίκο Αντζάρα. 

Ο καφές ήταν κάτι που πάντα με γοήτευε από μικρή ηλικία, όταν ακόμα δοκιμάζα μια- δυο γουλιές καφέ ελληνικού από το φλιτζάνι των γονιών μου. Αρκετά χρόνια αργότερα, μετά την αποφοίτησή μου από το λύκειο οι δρόμοι μας θα συναντιόντουσαν, επαγγελματικά αυτή την φορά, σε ένα take away Coffee shop, εργαζόμενος πλέον ως barista για να καλύπτω τόσο τα δικά μου έξοδα όσο και της σχολής στην οποία φοιτούσα.

Στα μέσα του 2013, ήρθα σε επαφή για πρώτη φορά με ένα specialty coffee shop και τότε εισήλθα στον πρωτόγνωρα μαγικό κόσμο του καφέ. Η εξοικείωσή μου με ιδιαίτερης προέλευσης ποικιλίες καφέ και ο εξελιγμένος εξοπλισμός -για τα τότε δικά μου δεδομένα- με γοήτευαν ολοένα και περισσότερο και τότε ακριβώς πήρα την απόφαση να παρακολουθήσω το πρώτο μου σεμινάριο Barista skills. Ακόμα έχω έντονη τη θύμιση του ενθουσιασμού μου καθώς ανακάλυπτα τις διαδικασίες επεξεργασίας του καφέ στις φάρμες και τη συνολική πορεία του καρπού προτού αυτός φτάσει στα χέρια μου. Συνειδητοποίησα δε, το πάθος και την επιθυμία μου: ήθελα όχι μόνο να φτιάχνω καφέδες για τον κόσμο, αλλά θα σκόπευα να μάθω όσα περισσότερα μπορούσα για αυτόν τον πεντανόστιμο καρπό!

Σύντομα, ξεκίνησα να παρακολουθώ τον παγκόσμιο οργανισμό Speciality (SCA), να ενημερώνομαι για τις νέες τάσεις και τις εξελίξεις στην παγκόσμια αγορά καφέ και φυσικά, να εκδηλώνω ενδιαφέρον για τα σεμινάριά τους. Τα σεμινάρια στα οποία ξεκίνησα να συμμετέχω ήταν τα Brewing foundation, Sensory foundation και  Barista intermediate.

Σε αυτό το επίπεδο, οι γνώσεις που αποκόμισα ήταν πιο εξειδικευμένες και αποδείχτηκαν ισχυρά εργαλεία στην προσπάθειά μου να αντιλαμβάνομαι τον καφέ ακόμα πιο ουσιαστικά.

Samba-coffee-roasters-nikos-antzaras
samba coffee roasters training site

Παρά την υποχρέωση έκτισης στρατιωτικής θητείας, παρακολούθησα παράλληλα τα σεμινάρια Brewing Intermediate και Sensory intermediate, οδεύοντας προς την ολοκλήρωση των δύο πρώτων σταδίων των σεμιναρίων. Έως το καλοκαίρι του 2015 είχα ολοκληρώσει και το Professional level οπότε και μου απονεμήθηκε το SCA Coffee Diploma ως ολοκλήρωση των σεμιναρίων του Specialty Coffee Association. Είναι αυτονόητο ότι συνέχιζα την εργασία μου στο coffee shop και πλέον ήμουν σε θέση να κατανοώ τη σημασία των εκχυλίσεων και των παραγόντων που τις επηρεάζουν και επιπλέον, να ορίζω τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιλαμβάνομαι τις γεύσεις και τα αρώματα.

Το επόμενο έτος ξεκίνησε η συνεργασία μου με τη Samba Coffee Roasters στην οποία και εργάζομαι μέχρι σήμερα. Στην αρχή, η θέση εργασίας μου ήταν ως barista trainer της εταιρείας και ως υπεύθυνος ποιοτικού ελέγχου των προϊόντων της. Η καθημερινή ενασχόλησή μου με την εκπαίδευση των νέων barista, ο έλεγχος και η ανάπτυξη των προϊόντων με εφοδίασαν με  νέα εμπειρική γνώση γύρω από τον καφέ.

Κατόπιν ανέλαβα το έργο του καβουρδίσματος των Speciality καφέδων της Samba Coffee Roasters, την έρευνα νέων προϊόντων και τη διασφάλιση της ποιότητάς τους. Σε αυτό το σημείο κατάφερα να πάρω το πτυχίο του Q Arabica Grader, μια πιστοποίηση εξαιρετικής βαρύτητας και γνώσεων. Ένας Q Grader είναι ένας παγκόσμια πιστοποιημένος γευσιγνώστης και είναι σε θέση να κρίνει την ποιότητα του καφέ και να κατανοεί γευστικά όλες τις πλευρές του. Οι εξετάσεις ενός υποψήφιου Q Grader είναι εξονυχιστικά λεπτομερείς, υψηλού βαθμού δυσκολίας, απαιτώντας το 100% της προσοχής του εξεταζόμενου. Το επίπεδο της γευσιγνωσίας στο οποίο οφείλει να φθάσει ο υποψήφιος Q Grader χρειάζεται μήνες -ίσως και χρόνια- για να το καλύψει και να ολοκληρώσει με επιτυχία τις εξετάσεις. Προς το παρόν, στην Ελλάδα δεν υπάρχουν περισσότεροι από μερικές δεκάδες Q Graders καθιστώντας αυτή την πιστοποίηση ένα ισχυρό εμπειρικό και επαγγελματικό προσόν για τον κάθε barista.

Έχοντας πίστη σε αυτό που αγαπάς τότε το κίνητρο σου θα είναι πάντα το πάθος σου! Δεν έκανα κάτι μαγικό, δεν ήμουν τυχερός, απλά ακολούθησα τον δρόμο της γνώσης και της εξέλιξής μου γύρω από την εργασία μου ως barista, μια εργασία που μπορεί για όλους όσους ενδιαφέρονται να αποτελεί a life time job, όπως:

  • Barista σε κάποιο coffee shop
  • Barista trainer σε εταιρεία καφέ
  • Υπεύθυνος ποιοτικού ελέγχου σε εταιρεία καφέ
  • Coffee Roaster

Ειδικά για το roasting εντός μίας εταιρείας  θα ήθελα να αναφέρω ότι είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι που πρέπει να αντιμετωπίζεται με υπευθυνότητα καθώς ο roaster οφείλει να διασφαλίζει την ποιότητα και τη σταθερότητα των καβουρδισμάτων. Χρειάζεται χρόνος, εξάσκηση με το καρβουδιστήρι και επιμονή ώστε να μπορεί να αναλάβει κάποιος έναν τέτοιο ρόλο.

Σε κάθε περίπτωση, το σημαντικότερο είναι η διάθεση και το πάθος που έχει ο καθένας μας ώστε να ασχοληθεί επαγγελματικά με τον χώρο του καφέ!

Όλα αυτά τα χρόνια η κινητήριος δύναμή μου ήταν και θα είναι η αγάπη και το πάθος μου για τον καφέ. Πολλοί άνθρωποι λένε πως περνάνε πολλά χρόνια από την ζωή τους μέχρι να αντιληφθούν τι είναι αυτό που πραγματικά θέλουν να κάνουν στη ζωή τους. Αντίθετα, εγώ συνειδητοποίησα σε μικρή ηλικία αυτό ακριβώς που αγαπάω και δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από τον καφέ.

Εύχομαι καλή σταδιοδρομία και ελπίζω μέσω της δικής μου ιστορίας να βοήθησα κάποιους από εσάς ώστε να κάνετε το επόμενο βήμα στην καριέρα σας!

SCA COURSES AVAILABLE NOW!

Παρακαλούμε επιλέξτε ένα από τα παρακάτω:

9 + 8 =

Samba-coffee-roasters-nikos-antzaras2
SAMBA X HOST MILANO

SAMBA X HOST MILANO

H Samba Coffee Roasters στη Διεθνή Έκθεση Host στο Μιλάνο Η Samba έδωσε το παρόν με μεγάλη επιτυχία στην 42η Διεθνή Έκθεση Host στο Μιλάνο της Ιταλίας. Η διεθνής έκθεση εξοπλισμού, καφέ & τροφίμων πραγματοποιήθηκε από την Παρασκευή 22, έως και τη Τρίτη 26...

Athens Coffee Festival 2021

Athens Coffee Festival 2021

Το Athens Coffee Festival  αποτελεί, πλέον, θεσμό για τον κόσμο του καφέ, αφού έχει καθιερωθεί από το 2016 και χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη γιορτή τόσο για τον ίδιο τον καφέ, όσο και για την κουλτούρα του. Έτσι, και φέτος, η «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων...

Coffee Cocktails

Coffee Cocktails

Coffee Cocktails   -γράφει ο Χρήστος Κλουβάτος.   Πάντα με ενθουσίαζε ο συνδυασμός εκλεπτυσμένων και ετερόκλητων  συστατικών για να πετύχω νέες γεύσεις. Αυτά τα χαρακτηριστικά απογειώνουν τα coffee cocktails. Με αφορμή τηνπαρουσία μου στο διαγωνισμό “Coffee...

Samba X Aremde

Samba X Aremde

H Samba Coffee Roasters και η AREMDE, μοιράζονται ένα κοινό στοιχείο, το πάθος τους για τον καλό καφέ. Η AREMDE, είναι η εταιρία πίσω από τη NEXUS ONE, μίας από της πιο φημισμένες μηχανές παρασκευής espresso. Η φιλοσοφία της NEXUS ONE επικεντρώνεται γύρω από την...

Samba Coffee Roasters The Shop: γιορτάζει ένα χρόνο

Samba Coffee Roasters The Shop: γιορτάζει ένα χρόνο

Το όνομα Samba μετράει περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες, έχοντας πετύχει να συνδέεται με την ιστορία της ανάπτυξης του καφέ στη χώρα μας. Μπαίνοντας στην πέμπτη δεκαετία δημιουργίας, η Samba εγκαινίασε το πρώτο coffee shop της ελληνικής εταιρίας roasting καφέ, στη...