
Athens Coffee Festival 2021
Το Athens Coffee Festival αποτελεί, πλέον, θεσμό για τον κόσμο του καφέ, αφού έχει καθιερωθεί από το 2016 και χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη γιορτή τόσο για τον ίδιο τον καφέ, όσο και για την κουλτούρα του. Έτσι, και φέτος, η «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων κατακλύστηκε από μεθυστικά αρώματα, γεύσεις και ανήσυχους coffee lovers. Γιορτή, όμως, χωρίς Samba δεν γίνεται, και γι’ αυτό ήμασταν για μια ακόμη χρονιά εκεί.
Με βασικά στοιχεία τον δυναμισμό, την έκπληξη και την ισορροπία, το περίπτερο της Samba Coffee Roasters ταξίδεψε τους επισκέπτες του από τη Νότια Αμερική στην αφρικανική ήπειρο. Δυο βασικά stations, του espresso και του brew, έρρεαν specialty και competition καφέδες. Ο Bariguna από την Ουγκάντα, ο Aricha από την Αιθιοπία, αλλά και οι Tres Dragones και La Leona από την Κολομβία συγκαταλέγονται στους specialty coffees που γεύτηκαν όσοι μας επισκέφτηκαν, χωρίς ωστόσο, να απουσιάζει ο κλασικός πλέον Exclusive Blend. Την παράσταση όμως, έκλεψε η σειρά των competition coffees της Samba Coffee Roasters, όπως ο Mandela, ο Potosi XO, ο Rocky Mountain και ο Napoleon, ποικιλίες καφέ οι οποίες ξεχώρισαν με το άρωμα και τη γεύση τους, ανεβάζοντας τις προσδοκίες των επισκεπτών μας σε νέα επίπεδα.

Και ενώ σε αυτό το ταξίδι των αισθήσεων, πρωταγωνιστής ήταν ο καφές της Samba, οι coffee experts μας, Νίκος Αντζάρας (head roaster) και Μιχάλης Κατσιαβός (head of RnD) ήταν εκεί και μας μίλησαν για τα μυστικά του καφέ, για την προέλευσή του αλλά και για την πορεία του στον ελλαδικό χώρο.
Αυτό το τελευταίο ζήτημα ευνοήθηκε από μία εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων γύρω από την έρευνα και την ανάπτυξη του χώρου του specialty coffee στη χώρα μας. Εν ολίγοις, διαπιστώσαμε ότι οι παγιωμένες καταναλωτικές συνήθειες μας (π.χ. η προτίμηση προς τον freddo καφέ) δεν επιτρέπουν την αναζήτηση ενός ποιοτικότερου προϊόντος. Η διαρκής εκπαίδευση και η σωστή ενημέρωση του μέσου καταναλωτή θα προσφέρει τα εφόδια εκείνα που χρειάζεται προκειμένου να τον ωθήσει να δοκιμάζει και να επιλέγει την ανώτερη ποιότητα στον καφέ του σύμφωνα πάντα με το προσωπικό του γευστικό κριτήριο.
Τη σκυτάλη πήρε ο Χρήστος Κλουβάτος ο οποίος συμμετείχε σε μια συζήτηση με θέμα την τεχνολογική καινοτομία στο χώρο του καφέ και πώς αυτή βελτιώνει -ή και επηρεάζει με αρνητικό τρόπο- τη δουλειά του σύγχρονου barista.
Μια εικόνα, όμως, είναι χίλιες λέξεις, για αυτό και εμείς απαθανατίσαμε τις καλύτερες στιγμές, για να τις μοιραστούμε με όσους δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν και να ζήσουν την εμπειρία από κοντά.
Το Athens Coffee Festival μας δίνει κάθε χρόνο τη δυνατότητα να ανταλλάσσουμε γνώσεις και εμπειρίες με καταξιωμένες εταιρείες του χώρου. Παράλληλα, μας εμπνέει να συνεχίσουμε να εξελισσόμαστε έτσι ώστε κάθε χρόνο, η Samba Coffee Roasters να προτάσει νέες γεύσεις και να σας παρακινεί να τις ανακαλύψετε!
Κλείνουμε τη φετινή αυτή γιορτή κρατώντας όλες τις υπέροχες στιγμές που συλλέξαμε και με την υπόσχεση να ανανεώσουμε το ραντεβού μας του χρόνου με πρωτόγνωρες εμπειρίες και εκπλήξεις!
